Kurs pt. "Skala pH – wskaźniki, pHmetr i miareczkowanie potencjometryczne" został opracowany w ramach współpracy Politechniki Krakowskiej ze szkołami średnimi.
Kurs jest dostępny dla gości, ale w pełni wykorzystasz jego możliwości, jeśli się na niego zapiszesz 😊
Tematem tego kursu jest skala pH jako wyznacznik właściwości kwasowo-zasadowych. W ramach lekcji przedstawione zostaną metody umożliwiające pomiar pH roztworów wodnych wybranych substancji chemicznych oraz produktów spożywczych. Kurs rozpocznie się od prezentacji podstaw teoretycznych, dotyczących właściwości kwasowo-zasadowych roztworów wodnych oraz skali pH. Omówione i zaprezentowane zostaną zarówno substancje chemiczne, które zaliczane są do grupy indykatorów pH, jak i działanie aparatu służącego do precyzyjnego pomiaru wartości pH – pH-metru. W dalszej części omówione zostanie analityczne, ilościowe zastosowanie pH-metru, w potencjometrycznym oznaczaniu kwasu w próbce.

- Menedżer: Anna Drabczyk
- Menedżer: Małgorzata Radoń
- Menedżer: Przemysław Zaręba
- Nauczyciel: Bożena Burtan-Gwizdała